Menu Close

Atsakingas vartojimas virtuvėje

1

 1Mes nuolat girdime pasakymus – atsakingas vartojimas, tvarus gyvenimo būdas, rūšiavimo svarba ir t.t. Viena girdėti, o kita pabandyti į šią problemą pažiūrėti mokinio akimis.

Mūsų mokykla priklauso EKO mokyklų tinklui, tad per technologijų mitybos pamokas su šeštokais buvo nusprendėme gilintis į temą „Atsakingas vartojimas virtuvėje“.

Maistas – tai energija. Mes jį taip mėgstame, kad neretai prisiperkame daugiau nei jo mums išties reikia. Dažnas nesusimąstome, kiek jo iškeliauja į šiukšliadėžę dėl pasibaigusio galiojimo laiko ar tiesiog, kad buvo per daug. Išmetam maistą, vadinasi, švaistom pinigus. Išmetam maistą, vadinasi, švaistome išteklius, kurie buvo naudojami jam gaminti – žemę, vandenį, energiją ir mūsų pačių darbą. Šiltnamio efektą sukeliančios dujos yra pagrindinis klimato kaitos veiksnys. O maisto atliekos jų taip pat gausiai išskiria.

Mokiniai domėjosi, kokio maisto kurioje tiekimo grandinėje išmetama daugiausiai, kaip planuoti apsipirkimus ir kaip laikyti produktus namuose, kad sumažintume maisto švaistymą. Labiausiai visus stebino faktai apie vandenį, ypač gėlą, kiek jo reikia perdirbant maisto produktus. Sumažinę maisto atliekų kiekį jau tausojame vandenį. O kur dar faktai apie derlingą žemę, kuri gaunama kertant besivystančiose šalyse esančius miškus tam, kad būtų patenkinti turtingesnių valstybių poreikiai.

Aktyviausiems diskutuotojams buvo pasiūlyta surengti viktoriną bendraamžiams ir mokyklos bendruomenei per KAHOOT, kad kiekvienas galėtų pasitikrinti, kiek žino apie atsakingą vartojimą virtuvėje. Ačiū Grantui Pranaičiui iš 6b kl. už iniciatyvą ir puikius klausimus. Patalpinus žaidimą mokyklos facebook paskyroje, aktyviausias buvo Arneidas Kamštaitis iš 5b klasės. Mokinys ne tik puikiai atsakinėjo į klausimus, bet ir aplenkė kitus žaidėjus. Jis dovanų gavo Bea Johnson knygą „Namai be atliekų“. Ačiū Rugilei Petrukonytei iš 6a klasės už pasidalintą idėją, kaip kūrybiškai įsirengti savo žaliąją palangę namuose. Žinias apie atsakingą vartojimą šeštokai įtvirtino darydami raides iš maisto (maistas nebuvo gadinamas) ir dėliodami sakinius: „ATSAKINGAS VARTOJIMAS VIRTUVĖJE. ATSISAKYTI, SUMAŽINTI. PADAUDOTI DAR KARTĄ. PERDIRBTI, KOMPOSTUOTI.“ Tai sudėta į šaunų šeštokų video.

Norisi tikėti, kad po tokių veiklų mokiniai lengva ranka jau neišmes prakąstos bandelė ar nesuvalgytos porcijos lėkštėje. Ir bent mažu, bet užtikrintu žingsneliu žengiame į priekį suprasdami, kas yra atsakingas vartotojas.

{gallery}renginiu_nuotraukos19/eko{/gallery}

Technologijų mokytoja Rita Dijokienė ir šeštokai